Kertes ház vs panel – A nagy összevetés!

Szerző: HHAdmin Kategória:

út Panelból a kertes ház gyönyöreibe!

kertes ház

kertes ház

Cikkünkben kicsit bele ásnánk magunk a keretes házba költözés részleteibe és nehézségeibe. A cikk azoknak szól, akik már biztosak a költözésben, vagy még gondolkoznak rajta. Célunk nem az hogy meggyőzzünk, hanem az, hogy tisztában légy a valósággal! Milyen nehézségekkel kell majd szembenézz, mennyi időt kell rászánj az életedből és hogy mire számolj anyagiak terén? Ezen kívül pár poénos, de igaz különbséggel is készültünk azoknak, akik panelból költöznek kertesbe!

Panel lakás vs. kertes ház

A szomszédok

Az egyik legnagyobb tévhit az, hogy a kertes házban nincsenek szomszédok, vagy legalább is másabbak, mint panelban. Ha szomszédok nélkül szeretnél élni, költözz tanyára! Ott valóban nem kell emiatt aggódj!

Ugyan olyan közhely az is, hogy a panelban csak rossz szomszédod lehet, mivel láttunk már nagyon pozitív példákat is, amik rácáfolnak erre, így ez is megdőlni látszik. Kertes házban is csak szerencse válogatja, éppen ki lakik majd melletted.  Viszont arra készülj, hogy a „lakóközösség” ritkábban változik, mint egy társasházban vagy panelben. Tehát hosszútávra tervezz!

A tér viszont nagyon más! Többet nem kell azt hallgatnod, hogy éppen mit néznek a szomszédok a tv-ben, min veszekednek, vagy éppen hogy milyen a szexuális életük. Ezeket a jól „megszokott” dolgokat váltja fel az a kertesben, hogy mindig lesz olyan, aki túl sokat kíváncsiskodik a kerted táján vagy éppen direkt akkor gyújt be, amikor te kiteregetted a frissen mosott ruhákat.

Tehát problémák mindenhol vannak és lesznek is, maximum megváltoznak. Ne a szomszédok elkerülése legyen a fő motivációd, ha költözésen gondolkozol.

A kert

A kert megléte lehet hátrány és előny is. Ez rajtad áll vagy bukik. Meghitt tud lenni, amikor a gyerekek nem a gép előtt ülnek, hanem a kertben játszanak. Nagyon jó közösségi tér egy család számára. Sőt, talán a legjobb! De számolnod kell azzal is, hogy egy szép kert, nem magától lesz szép, hanem rengeteg pénz, munka és idő gyümölcse!

A piszkos anyagiak!

A kertes ház drága és sokat kell rákölteni, költözz lakásba! Sokat halljuk ezt a mondatot, de mégsem igaz minden esetben. Egy nagyobb budapesti lakás árából (hazánk bizonyos területein), akár 3 szép és igencsak jó állapotú kertes házat is vehetünk.

Persze a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy eltávolodjanak szeretett fővárosunktól, de ebben az esetben sokszor elég mélyre kell nyúlnunk zsebünkben. A legnépszerűbb agromelácios települések árai erősen vetekednek a Budapesti árakkal, így arról legtöbbször lemondhatunk, hogy ezeken a helyeken megússzuk annyival, hogy lakásunk árából megvehessük jövendőbeli otthonunkat. Viszont az északi és a déli régióban találhatunk csodálatos helyeket, amiket az ingatlanpiac még nem kebelezett be és tett magáévá. Ezeken a helyeken meglehetősen jó áron juthatunk hozzá akár új-építésű ingatlanokhoz, viszont számolnunk kell azzal, hogy az infrastruktúra közel sem annyira fejlett, mint a drágább, jobban lakott településeken.

Az idő átértékelése

kertes ház_idő

Az idő múlása teljesen más mindkét esetben. Aki már lakott mindkettőben, könnyen megállapíthatja a különbségeket, de az biztos, hogy minden ember máshogy éli meg ezt!

Számolnod kell azzal, hogy a legközelebbi bolt nem a sarkon van. Így amikor nagy bevásárlásra kerül sor, érdemes alaposabban intézni a bevásárlást és nem csak egy-két napra készülni, mert ha véletlen kimarad valami a vasárnapi ebédből, kicsit több időbe telhet beszerezni a megfelelő hozzávalót.

A COVID miatt sok emberben fogalmazódott meg az, hogy mennyivel jobb lett volna egy kertes házban élni, egy lakás helyett. A home office élmény kényelmesebb és kevésbé stresszes, amikor két fárasztó meeting közt kitudjuk szellőztetni a fejünk a kertben, ami ebben az esetben két lépésre van. Így a „munkaidőnk” is kellemesebben telhet!

A semmittevés elkerülése sokkal nehezebb egy lakásban, mint egy kertes házban. Mindig van mit tenni-venni a ház körül. Míg egy lakásban könnyű azon kapni magunkat, hogy nincs mit csinálni és jöhet a Netflix & Chill time. A házimunkák ugyan több időt vesz igénybe egy kertes ház esetén, viszont ezek elvégzése megfelelő hozzáállás mellett sokszor nagyon izgalmas és élménydús lehet, hiszen nem csak a szokásos takarítás van a listán!

Nehézségek amikre készülj!

Van pár nehézség amire készülnöd kell a költözés után és megszokást igényel, de ezeket általában mindig kárpótolja valami.

  • Ne lustulj el! Lesz bőven munkád a ház körül, ezért próbáld mindig rendben tartani azt. Mennyivel jobb érzés az, amikor egy szép környezetben élsz, nem egy elhanyagoltban. Viszont ne azért csináld, hogy megmutasd a szomszédnak, hogy a te füved zöldebb, mint az övék. Nyugi! Teljesen normális az az érzés, hogy mindig van ami lehetne szebb és jobb!
  • Ha szeretnél időben érkezni, kalkuláld bele azt is utadba, hogy már nem a városban élsz!
  • Vásárolj okosan. Erről már írtunk, de a lényeg, hogy ha lehet, akkor mindig legyen otthon ami csak kellhet, mivel a legközelebbi bolt lehet nem a sarkon van.
  • Ha a hangzavarhoz vagy hozzászokva, az elején nehéz lesz értékelni a csendet, de próbáld meg! Az agyad meghálálja, néha neki is szüksége van a pihenésre!
  • Családok esetében az együtt töltött idő átalakul, így ha lehet próbáljatok meg ehhez optimalizálódni és minden alkalmat kihasználni, hogy az együtt töltött idő kellemesen teljen el és lehetőleg ne bent, a képernyők előtt!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hu_HUHU_HU