Építőanyag árak 2021 – Drágulás majd helyreállás?

Szerző: HHAdmin Kategória:

Építőanyag árak 2021

Építőanyag árak

Építőanyag árak

Az építőanyag árak drágulásának okai

Röviden az anyaghiány és a megnövekedett kereslet tehet az építőanyag árak növekedéséről. Na de mi kellett ehhez, hogy kialakuljon a jelenlegi helyzet?

  • Jelenleg világkereskedelmi háború zajlik, az ágazat importkitettsége pedig 48 százalékos. Ez már igen nagy probléma önmagában is!
  • A magyar építőipar aranykorát éli az elmúlt években. Ennyi új építésű ingatlan nagyon régen volt a piacon, mint az elmúlt pár évben. Ez pedig igen sok alapanyagot igényel!
  • Az állami támogatás önmagában nagyon hasznos szerepet látott volna el, de csak ha minden tökéletesen klappol a piaci láncban.Így akik most kezdenek bele, ne csodálkozzanak, ha az anyagárak „akár percenként” is változhatnak!
  • Az építőipar lánc szereplőinek kiegyenlítetlen profitvágya! Valaki örül az 5%-nak. Van aki nem elégszik meg a 35%-nek!

Az idei növekedés

Idén május végéig a kivitelezők átlagosan 15-20 százalék anyagár-emelkedést érzékeltek, a kivitelezési árak április végéig átlagosan 8 százalékkal nőttek, ezen belül a lakásépítésnél durván 10 százalék volt a drágulás, amit a szakmunkások bérére, a bérmunka árának emelkedésére költöttek, ennek következtében az építőipar árbevétel arányos jövedelmezősége idén rosszabb lesz, mint a tavalyi 10-12 százalék.

Helyreállás, vagy marad minden ahogy eddig volt?

Ebben a kérdéseben elhamarkodott lenne álláspontot foglalni, de ez a helyzet most!

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke, Szarka László azt közölte az MTI-vel, hogy a szövetség tagjai nagyrészt belföldi értékesítésre gyártanak, hazai munkaerővel és ahol csak lehet, hazai anyagokból. Az importból származó vagy világpiacon jegyzett nyersanyagoknál elszenvedett árrobbanás viszont sosem látott módon és már több hónapja növeli az építőanyag gyártás költségeit, ahol ilyen alapanyagokat is fel kell használni – leginkább az építőkémia- és EPS szigetelőanyagoknál. E költségnyomás a világpiaci folyamatokkal mozog együtt és várhatóan idén fennmarad.

Megjegyezte, hogy a szövetség tagságában acél- és faipari, valamint bányászati nyersanyag-termék kitermelők nincsenek, és az elnökség bízik benne, hogy az intézkedések ezekben a termékkörökben szélesítik a belföldi kínálatot, ezzel csökkentik a piaci hiányjelenségeket. Fontosnak nevezte, hogy az exportkorlátozás alá olyan termékek kerüljenek, amelyekből belföldön hiány van; és indokoltnak a gyártók bevonását a részletszabályozás kialakításába.

A főleg importból származó és a hazai gyártók által felhasznált egyes acéltermékek (például nyílászáró vasalatok alapanyagainak) kiváltotta drasztikus költségnövekedést az intézkedések csökkenthetik majd, azonban a zömmel szintén importált faanyagok kiviteli korlátozásának hatását nehéz egyelőre megbecsülni – vélekedett Szarka.

Forrás: Napi.hu


1 hozzászólás

Építőanyag drágulás - Na de mi a helyzet a nyílászárókkal? - Ablakpaletta · 2021.07.07. - 12:01

[…] Az otthonfelújítási támogatás és egyéb ezzel járó problémák csak fokozzák a helyzetet. Erről itt olvashattok. A nyersanyagpiacon továbbra is kritikus helyzet áll fenn. A műanyaggal foglakozó nyílászáró […]

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hu_HUHU_HU