Colours

Milyen színűre festessük lakásunkat?

A színek hatnak a vegetatív idegrendszerünkre s így a közérzetünkre, érzelmeinkre, kedélyállapotunkra (PSZICHÉS- hatás). Kellemes, kellemetlen, ill. közömbös esztétikai- harmónia élményt adnak (ÉLETTANI- hatás). Éppen ezért nem mindegy milyenre fessük a lakásunk falait!

AMIKOR SZÍNMINTÁKAT NÉZÜNK, VIGYÁZZUNK, MERT AMI KICSIBEN „SZÉP SZÍN”, AZ NAGY FELÜLETEN NEM BIZTOS, HOGY TETSZENI FOG!

Ezért is javasoljuk halvány pasztellszínek esetén, hogy inkább a megrendelő jelenlétében keverje ki a festőmester a hőn áhított színt, amelyet fel is lehet festeni közvetlenül a falra, majd a kívánt árnyalat elérése érdekében úgy színezzük, ahogy nekünk tetszik.

Pasztellszíneket (világos, tört színek) javasolt választani azokban a helyiségekben, ahol gyakran tartózkodunk. Minél kevesebbet tartózkodunk egy adott helyiségben, annál inkább lehetünk „merészek” a festéssel.

Világos színek:

Könnyűek, tértágító hatásuk van. Érzelmeinkre kellemes hatással vannak. (fehér, sárga, narancssárga, piros, sárgás-zöld, világos-zöld)

Sötét színek:

Nehezek, szűkítik a teret . Rossz hatást gyakorolnak az érzelmeinkre! (sötétzöld, kék, lila, barna, sötétvörös, bordó, fekete)

Meleg színek:

Növelik a meleg érzetet kb. +2-3 Celsius fokkal. Hűvös, huzatos helyiségeket ilyenre kell festeni! (sárga, narancssárga, piros, vörös, bordó és árnyalataik).

Hideg színek:

Csökkentik a meleg érzetet kb. -2-3 Celsius fokkal. Meleg helyiségeknél ajánlott! (zöld, kék, lila és árnyalataik).

Zajkompenzáló színek:

Semlegesítik a zavaró zajhatásokat, elviselhetőbbé teszik az éles, idegesítő hanghatásokat(pasztellszínek, sárgás-zöld, türkíz-kék, zöldes-kék).

Izgató színek:

Serkentő hatással vannak életfolyamatainkra, tevékenységeinkre. Sárga: serkenti az agyműködést. (javasolt helyiség: dolgozószoba) Narancssárga: növeli a pulzusszámot, gyorsítja az anyagcserét. (javasolt helyiség: konyha, étkező) Piros, vörös: növeli az izomzat feszültségét, pulzusszámot, vérnyomást. Hatására gyakoribb és mélyebb a légzés. (javasolt helyiség: konditerem, műhely, esetenként hálószoba) Lila: serkenti a szívműködést.

Nyugtató színek:

Lassító hatással vannak életfolyamatainkra, tevékenységeinkre. Zöld: csökkenti a vérnyomást, tágítja az ereket. (javasolt helyiség: nappali, hálószoba) Kék: csökkenti a légzés- és pulzusszámot, vérnyomást. Csillapítja a lázat, fájdalomérzetet. (javasolt helyiség: hálószoba)

Colours

Tört szín:

Tiszta alapszínt keverik (törik) szürkével (sok fehér, kevés fekete), vagy barnával, okkerrel. Pl. hófehérre (kórház fehérre) csak azokat a helyiségeket fessük, ahol nagy tisztaságot, higiéniát akarunk hangsúlyozni (WC, mosókonyha, fürdőszoba)! Más helyiségeket, ha fehérre festünk, akkor kevés barna, vagy sárga hozzákeverésével „törjük”, hogy meleg hatású legyen a falszín!

Pasztellszín:

Tört szín világos árnyalata.

Több szín használata egy helyiségben: Vannak színek, amelyek „szeretik” egymást, és vannak, amelyek nem! A látható színtartományt kör alakba rendezték (színkör). Ebben az egymáshoz közel álló színek tudnak közös színélményt nyújtani. Szükség lesz rá, mikor felmerül, hogy milyen színűre fessük szobáinkat!

Az egymással szembenálló (komplementer-) színek sohasem egyesíthetők, pl. sosem láthatunk pirosas-zöldet! Ha festékként mégis kevernénk őket, akkor sötétszürkét kapnánk. Ilyen komplementer-párok: piros-zöld, kék-narancs, sárga-lila.

Egymást kedvelő színpárok: sárga-barna, sárga-narancs, sárga-piros, sárga-zöld, kék-zöld, kék-lila, vörös-lila, vörös-narancs.

Nálunk a felmérés és tervezés mindössze 7.500,- Forint, amelyet a felújítás megrendelése esetén jóváírunk!

en_USEN